Što su GLP lijekovi za dijabetes i kako mogu pomoći vašem srcu?

Agonisti GLP-1 vrsta su lijekova koja se preporučuje osobama s dijabetesom tip 2 radi smanjivanja razine šećera u krvi i tjelesne težine, kao i za zaštitu od srčanog i moždanog udara kod onih koji boluju od srčanih bolesti. Naučite više o ovim lijekovima, uključujući i nuspojave, kako djeluju te njihovu ulogu u dijabetesu i zdravlju srca.

Na žalost, osoba s dijabetesom ima dvostruko veći rizik za srčana oboljenja ili moždani udar, nego osoba koja ne boluje od dijabetesa. Bolest srca ponekad se opisuje kao „tiho“ stanje jer često nema simptoma dok se ne dogodi srčani ili moždani udar. Zbog toga je za osobe s dijabetesom osobito važno poduzeti mjere kako bi zaštitili srce. Udružili smo se s udrugom American Heart Association (Američka udruga za srce!?!?) i inicijativom American Diabetes Association’s Know Diabetes by Heart (KDBH), kako bi vam srce bilo zdravo, ako imate šećernu bolest.

Postoji mnogo načina da zaštitite svoje srce i smanjite rizik od srčanih oboljenja kada živite s dijabetesom – lijekovi za snižavanje kolesterola (statini), prestanak pušenja i tjelovježba posebno su važni. Međutim, pokazalo se da noviji lijekovi, uključujući SGLT-2 inhibitore i agoniste receptora sličnih glukagonu (GLP-1), štite srce i smanjuju rizik od mnogih specifičnih ishoda povezanih sa srcem za osobe s dijabetesom tip 2. Ovaj će se članak usredotočiti na GLP-1 lijekove.

Koji GLP-1 agonisti postoje?

 • Rybelsus (Novo Nordisk, tableta za oralnu primjenu koja se uzima jednom dnevno)
 • Bydureon (AstraZeneca, injekcija jednom tjedno)
 • Ozempic (Novo Nordisk, injekcija jednom tjedno)
 • Trulicity (Lilly, injekcija jednom tjedno)
 • Victoza (Novo Nordisk, injekcija jednom dnevno)
 • Lyxumia (Sanofi, injekcija jednom dnevno)
 • Byetta (Lilly, injekcija dvaput dnevno)

Peptid sličan glukagonu 1 (GLP-1) je hormon koji se proizvodi u crijevima i pomaže u regulaciji apetita i razine šećera u krvi. U kombinaciji s glukozom, GLP-1 potiče lučenje inzulina nakon što pojedete.

GLP-1 su lijekovi koji djeluju poput hormona GLP-1 koji se proizvodi u vašem tijelu, pomažući regulirati razinu šećera u krvi na nekoliko načina, pa tako:

 • usporavaju probavu nakon obroka (neki lijekovi više od drugih),
 • smanjuju glukagon iz gušterače (koja signalizira vašim stanicama da otpuste uskladištenu glukozu i povise razinu iste u krvi),
 • potiču oslobađanje inzulina iz gušterače,
 • promoviraju osjećaj sitosti nakon obroka.

Ovi lijekovi pomažu regulirati razinu šećera u krvi osobama s dijabetesom tip 2; također smanjuju i apetit, što često rezultira smanjenjem tjelesne težine i rizika od srčanih oboljenja (srčani i moždani udar). Neki od ovih lijekova su također smanjili potrebu za inzulinom koji bi osobe s dijabetesom tip 2 mogle trebati. Većina GLP-1 agonista ubrizgava se potkožno kao i inzulin, dok je Rybelsus dostupan u obliku tableta koje se uzimaju oralno.

Postoje različite vrste GLP-1 lijekova:

 • Kratkodjelujući GLP-1 agonisti (npr. Byetta) djeluju tako da smanjuju vrhunce razine šećera u krvi nakon obroka. Obično se uzimaju jednom do dvaput dnevno.
 • Dugodjelujući GLP-1 agonisti (npr. Victoza, Trulicity, Bydureon, Ozempic i Rybelsus) snižavaju razinu šećera u krvi nakon obroka i natašte.

Članak je preveden i prilagođen, a izvorno dostupan na:
https://diatribe.org/what-are-glp-1-agonists-and-how-can-they-help-your-heart

p.s. GLP lijekovi su na preporuku dijabetologa dostupni i preko HZZO-a, uz određene preduvjete.